Over Videoom Beekdaelen

Videoom Beekdaelen is een club van enthousiaste amateurfilmers, die individueel, maar ook gezamenlijk films maken in verschillende genres, zoals vakantiefilms, speelfilms, reportages en documentaires. Videoom verbleef tot 2018 in Heerlen op diverse locaties en het laatst in het Cultuurhuis in Heerlen.

De naam "Videoom" staat voor "Video Oostelijke Mijnstreek". Sinds de club is gehuisvest in Nuth, is de naam "Videoom Beekdaelen" geworden. In 2020 bestond de club 30 jaar.

De clubleden komen elke tweede en vierde maandagavond van de maand bij elkaar. Op deze avonden worden ideeën uitgewerkt voor nieuwe films, er worden technische onderwerpen behandeld, en er worden praktische oefeningen met de camera gedaan. Daarnaast worden films van clubleden bekeken en van commentaar voorzien. Ook worden  externe sprekers uitgenodigd. De club kent naast amateurs ook een enkele professionele filmer. Een keer per jaar is er een gezellig "zomeruitstapje" met een gezamenlijk etentje.

Videoom Beekdaelen is aangesloten bij CineLOVA, de overkoepelende organisatie van amateurfilmers in Limburg. CineLOVA is aangesloten bij de NOVA, de Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs. Enkele malen per jaar worden door CineLOVA filmavonden georganiseerd voor de aangesloten Limburgse filmclubs, de zogenaamde Inter Club Ontmoetingen (ICO). Elk jaar wordt door CineLOVA een filmwedstrijd uitgeschreven met een bepaald thema, waarvoor ook Videoom Beekdaelen elk jaar een of meerdere films aanlevert.
 
Hoofdzaak is echter het samen plezier beleven aan onze hobby! Gevorderden helpen beginners bij het maken van een verhaal en het omzetten hiervan naar een script, het maken van de opnamen en het monteren van beeld en geluid tot een film die de moeite van het bekijken waard is!

Ons bestuur

Harry Engelshove: voorzitter

Harry is in 1973 begonnen met filmen, toen nog met een super acht smalfilmcamera. Door zijn  documentaire over de Birma-spoorweg, werd hem door de AVRO een baan aangeboden als cameraman. Maar Harry heeft een andere carrière gekozen. De liefde voor het filmen is evenwel nooit verdwenen.

Irene Cals: secretaris

Irene maakt films met zeer uiteen lopende thema's, die het bekijken meer dan waard zijn. Naast filmen heeft Irene een passie voor muziek en zingt ze in diverse koren. Verder houdt Irene van wandelen, yoga, en leest zij graag een goed boek.

Henk Teunissen: lid

Henk is begonnen met filmen in 1989. Zijn films vielen heel vaak in de prijzen. In totaal heeft hij in de afgelopen 25 jaar 24 provinciale filmprijzen gewonnen en 9 nationale filmprijzen. Daarnaast is hij ook jurylid geweest bij filmwedstrijden in Nederlands- en Belgisch Limburg, alsook bij Nationale wedstrijden in Nederland en Belgie.

Schra Rijkx: penningmeester

Schra was in het werkzame leven boekhouder en hield zich bezig met het samenstellen van management rapportages. Hij is in zijn vrije tijd afgestudeerd in schilderkunst aan de kunstacademie in Maasmechelen en heeft daar ook nog twee jaar film en video gedaan. Om in contact te komen met andere mensen die ook graag filmen, heeft hij zich aangesloten bij Videoom Beekdaelen.

Lid worden?

Heb je geen enkele ervaring met het maken van films? Dat is niet erg. Ben je al wel bedreven in het maken van video's, ook prima. In beide gevallen ben je zeer welkom op onze videoclub!
Wil je geheel vrijblijvend enkele clubavonden meemaken, dat kan. 
Je kunt contact opnemen met ons via de mail. 

Onze partners

CineLOVA

Videoom is lid van de samenwerkende vereniging CineLOVA (klik om de site te openen).

Daar vindt je interessante informatie omtrent opleidingen en workshops. 

 


NOVA

De NOVA (klik om de site te openen) of wel Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele Amateurs, is de samenwerkingsorganisatie van de filmclubs en cineasten in Nederland.